Új vagy bontott autóalkatrészek érik meg?

Új vagy bontott autóalkatrészek érik meg?Amikor valami elromlik autónkban, mindig felmerül a kérdés, hogy új, gyári autóalkatrészeket vásároljunk, vagy használtakat, bontottakat. Cikkünkben ezt a kérdést fogjuk megvizsgálni.

Mindkét alkatrész-csoport előnye, hogy gyári alkatrészekről van szó, melyek jobb minőségűek, mint az utángyártott elemek. A különbség köztük természetesen elhasználódásban és árban van.

A bontott alkatrészek előnye, hogy olcsóbban hozzájuk lehet jutni, mint az újakhoz. Hátrányuk azonban, hogy már használva voltak, sok esetben akár huzamosabb ideig is. Nem csak az ár miatt választják azonban sokan őket, hanem vannak olyan esetek, legtöbbször régebbi autóknál, amikor új alkatrészt már nem is lehet kapni, hanem csak a bontottak között lehet válogatni.

Amikor választási lehetőségünk van, akkor a legcsábítóbb természetesen a bontott alkatrészek ára, mivel jelentősen olcsóbbak, mint az új, gyári alkatrészek. Azonban figyelni kell arra, hogy milyen alkatrészeket vásárolunk használtan. A kopó alkatrészek, mint pl. a fékek használtan történő beszerzése kockázatos lehet, nem csak a vásárlás, hanem a biztonság szempontjából is. Ha pl. összetörik az autó oldalsó tükre, akkor nagy biztonsági kockázatot nem jelent, ha használtat szereltetünk a helyére.

Az új alkatrészek további előnye, hogy garancia vonatkozik rájuk. Bontott alkatrészek esetén általában maximum néhány hétig vásárolja vissza az eladó beszerelés után őket, később magunkra vagyunk utalva, ha meghibásodik az eszköz.