Tudnivalók a munkavédelmi cipőkről, bakancsokról

Tudnivalók a munkavédelmi cipőkről, bakancsokrólSzámos olyan munkahely, szakma van, ahol munkavédelmi, tűzvédelmi előírásoknak kell megfelelni munkavégzés közben. A munkavédelem különösen fontos pl. az építőipar, erdészet stb. területén, ahol elengedhetetlen a munkavédelmi cipő, bakancs viselése.

Olyan munkahelyeken kell munkavédelmi cipőt viselni, ahol a munkavégzés kockázati besorolása azt előírja. A munkavédelmi cipők feladata, hogy védje a lábakat olyan hatások ellen, mint pl. a ráeső tárgyak, szerszámok, vagy a különböző vegyi anyagok. Nem csak ezeknek a feladatoknak kell azonban megfelelni egy cipőnek, hanem kényelmesnek is kell lennie. Hiába véd meg egy munkavédelmi bakancs minden problémától, hatástól, ha a dolgozó nem bír ki benne egy teljes munkanapot. Ennek megfelelően a legjobb munkavédelmi cipők nem csak megvédenek minden olyan balesettől, amely előfordulhat a munkaterületen, hanem azt úgy teszik, hogy nem mennek a használhatóság rovására.

Mi ellen védelem a munkavédelmi cipők, bakancsok?

A cipők, bakancsok felső részének feladata, hogy védje a munkások lábára eső tárgyaktól, és, hogy ne engedje át a nedvességet, a vizet.

A talp fő feladatai közé tartozik az átszúródás elleni védelem. Rengeteg munkaterületen előfordulnak a földön fekvő tárgyak, eszközök, anyagok, melyek nem megfelelő védelem esetén felsérthetik a munkások lábait. A talp résznek szintén vízzárónak kell lennie, és gyakran szükség van arra is, hogy szigeteljen az elektromosság ellen.

További feladat lehet a hideg és a hő elleni védelem is. Mivel a dolgozók gyakran a hidegebb hónapokban is a szabadban dolgoznak, így a hideg elleni védelem kiemelkedő fontosságot kap számos munkahelyen.