A tartósított zöldtakarmányok

Az állatok etetésének több módja is van, melyek közül az egyik népszerű a tartósított zöldtakarmányokkal történő etetés. A zöldtakarmányok több szempontból is előnyösek, pl. az állatok el tudják őket fogyasztani természetes formában legelés során is, és számos fontos tápanyagot is tartalmaznak. Hátrányuk azonban, hogy tartósítani kell őket, ha nem frissen szeretnénk az állatokkal elfogyasztatni.

A zöldtakarmányok tartósítására két lehetőségünk van: a silózás és a szárítás.

A silózás

A silózás lényege, hogy erjesztéssel, savanyítják a zöldtakarmány, melynek következtében tartósabb lesz az. Hátránya, hogy csökken a takarmányokban a fehérje mértéke, bár csak minimálisan, egy tizeddel, a zsírsavak mértéke pedig megnövekszik. A rostok mértéke nem változik a zöldtakarmány és a silózott takarmányok között.

Ezeket a silózott takarmányokat általában kérődző állatokkal etetik, ami borjakat, teheneket jelent.

Milyen takarmányokat lehet még etetni?

Manapság, köszönhetően az internetnek, egyre több lehetőségünk van takarmányok beszerzésére. Nem csak a régi beszerzési lehetőségek közül választhatunk, hanem rendelhetünk takarmány webáruházból is.

A takarmány webshopok természetesen általában nem a zöldtakarmányokat kínálják, hanem tartós, könnyebben szállítható takarmányokat. Nem csak az elterjedt takarmányokat, hanem egyedi takarmányokat is vásárolhatunk, melyeket úgy fejlesztettek ki, hogy minél jobb tápértékkel rendelkezzenek, minél egészségesebbek legyenek.