Szigetvár a történelem során

Szigetvár a történelem soránSzigetvár városa, köszönhetően többek között az 1566-os török ostromnak, hazánk egyik fontos történelmi települése. Az ostrom alatti helytállás, amely visszaverni ugyan nem tudta, de megállította a török haderőt, a mai napig él a város emlékezetében, az évente megrendezésre kerülő Zrínyi Emlékünnepség állít emléket a hősiességnek. Cikkünkben a város történetét fogjuk röviden bemutatni.

A mai település területén már a történelem előtt is éltek emberek, az itt megtalált kelta, római és avar emlékek is ezt bizonyítják.

Az első „erőd”, ami itt épült, a 13. század körül készülhetett, az Almás-patak egy szigetén épült toronyról volt szó. Jól látható, hogy az Almás-patak mocsaras területe jóval a török ostrom előtt segített már az itt élőknek védelmük megszilárdításában.

A 15. század elején már városként említik a települést, a vár jelentős megerősítésére a század végén került sor, amikor a vár a Török család birtokába került, és Török Bálint jelentős erőforrásokat szentelt a megfelelő védelemnek.

1556-ban került sor az első török ostromra, de ekkor még a vár képest volt visszaverni a török seregeket, de jelentősen megrongálódott a harcok során. A következő években a várat újjáépítették, megerősítették, de a 10 évvel későbbi, 1566-os ostromot már csak lelassítani tudta, visszaverni nem.

Az ostrom után kétszer is megpróbáltuk visszaszerezni a várat, azonban nem sikerült bevenni, csak a törökök elvonulása után került vissza hozzánk.

Az 1700-as években a vár volt Festetics- és Andrássy-tulajdon is.