A rendszeres olvasás jó hatással van a gyerekek fejlődésére

A rendszeres olvasás jó hatással van a gyerekek fejlődéséreA mai világban már egyre kevesebb gyerek olvas rendszeresen, sokan inkább pl. számítógép vagy konzolok előtt töltik szabadidejüket. A rendszeres olvasásnak azonban számos előnye van, így mindent el kell követni annak érdekében, hogy megszerettessük az olvasás a fiatalokkal. Ebben segít pl. az Irodalmi Élménypark is.

A rendszeres olvasás először is remek kikapcsolódás, szórakozás, aki megszereti az olvasást, és nem csak azért csinálja, mert muszáj, az egy életre szóló kikapcsolódási lehetőséggel gazdagodhat, olyannal, amelynek egyéb pozitív hatásai is vannak.

A rendszeres olvasás segít a gyerekeknek a tanulásban. Mondani sem kell, hogy a gyerekkori tanulás jelentős hatással van az egész életünkre, megalapozza a tanulást és a tudást is. Az olvasás segít a gyerekeknek minél több szó és kifejezés megismerésében. Egy könyv elolvasásakor számos ismeretlen szóval találkozhatnak a gyerekek, ha ezeknek utánajárnak vagy megértik őket a szövegkörnyezetből, akkor nagyon könnyen tudják bővíteni szókincsüket.

Az olvasás fejleszti a képzelőerőt és ezáltal a kreativitást is. Mivel a szavakat olvassák a gyerekek, képeket nem látnak, ezért nekik kell saját maguknak megalkotni azt a világot, amiben a könyvek játszódnak. Nem csak a világot kell megalkotniuk, hanem bele is képzelik magukat a szereplők helyzetébe, aminek köszönhetően fejlődik az empátiájuk.