A puzzle játékok előnyei

A puzzle játékok előnyeiA puzzle szóról elsősorban a kikapcsolódás, a hobbi jut eszünkbe, azonban a kirakós játékok rengeteg előnnyel szolgálnak azok számára, akik ilyenekkel töltik szabadidejük egy részét.

A puzzle egyik legnagyobb előnye, hogy folyamatos gondolkodásra késztet, hogy elősegíti az agy frissen tartását, ugyanis az agy bal és jobb felét egyaránt megtornáztatja. Különösen igaz, ha nem egyedül, hanem társaságban játszunk, ugyanis ekkor még a szociális készségeket is fejleszteni tudja. A csapatmunka előnyeit aztán élvezni tudjuk a munkánk során is.

A részletekre történő odafigyelést is elősegíti a puzzle. Amíg egy több száz, több ezer darabos képet kirakunk, addigra annak szinte az összes részletét pontosan meg kell, hogy ismerjük. Ezt a készséget aztán hasznosítani tudjuk a mindennapok során is, mind otthonunkban, mind munkavégzés esetén.

Segít a puzzle a memória fejlesztésében is. Nem elég a részleteket megismerni egy játék során, hanem emlékezni is kell mind a már kirakott képre, mind a rendelkezésre álló darabokra.

Azt hihetnénk, hogy egy puzzle kirakása csak egyfajta módszerrel történhet, de rengeteg különböző megoldás, taktika van a sikeres kirakáshoz. Ennek köszönhetően a puzzle fejleszti a problémamegoldó képességet is, a kritikus gondolkodást. Ezeket a képességeket aztán szintén hasznosítani tudjuk a mindennapok során.