A plasztikai sebészet története

A plasztikai sebészet történeteA különböző plasztikai sebészeti beavatkozások rendkívül népszerűek ma az emberek körében. De hogy alakultak ki a plasztikai műtétek, milyen a plasztikai sebészet múltja?

Nehéz elhinni, de már az ókorban végeztek sebészeti úton történő szépészeti beavatkozásokat, természetesen ekkor még kezdetleges technikákkal. Egészen a 19. századig kellett várni arra, hogy komolyabb sebészeti beavatkozásokat tudjanak végezni, ugyanis ekkor fedezték fel a biztonságos altatási ér fertőzés elleni módszereket.

Kb. 4000 évvel ezelőtt elkezdtek már szépészeti beavatkozásokat végezni, Egyiptomban a tehetősebb emberek, fáraók voltak azok, akik ki tudták használni ezeket a beavatkozásokat. A fennmaradt leletek szerint kb. i.e. 1600-ban orrtörést és állkapocs ízületet helyreállító beavatkozásokat végeztek, kevesebb sikerrel természetesen, mint manapság.

A következő szintet az ókori India jelentette, a fennmarat írásos dokumentumokból arra következtethetünk, hogy ekkor főként a büntetés, vagy harc közben elvesztett testrészeket igyekeztek pótolni sebészeti megoldásokkal.

Ezt követően az ókori Róma következett, ahol nagyon fontosnak tartották a tökéletes megjelenést, így aki megtehette, próbálta kihasználni a plasztikai sebészet nyújtotta lehetőségeket.

Ezt követően a világháborúk voltak azok az események, melyek hatására szükség lett plasztikai sebészeti beavatkozásokra. A rengeteg sebesült miatt kísérletezni is sokat lehetett, valamint az igény is megugrott a sebészek iránt.