Mit csinál az állatorvosi asszisztens?

Mit csinál az állatorvosi asszisztens?Az állatorvosi asszisztens az állatorvos munkáját segíti, házi kedvencek és haszonállatok gyógyításában, kezelésében. A feladatok egy részét egyedül is el tudja látni, ilyenek pl. az állatok vizsgálatra történő előkészítése, az ápolt állatok etetése. Emellett az asszisztens elvégzi a szükséges gyors laboratóriumi vizsgálatokat. Az adminisztrációs jellegű tevékenységek és az ezekkel kapcsolatos bizonylatok, feljegyzések elkészítése is az asszisztens feladatát képezik.

Az asszisztens kezeléseket is végezhet az állaton, mivel rendelkezik képesítésekkel, ha azok nem is olyan részletesek, mint egy állatorvos tudása. Az állatorvos megbízása alapján oltások beadását is végezheti, akár tömegesen is.

Szintén az állatorvosi asszisztens feladata a vizsgálati terület előkészítése, megtisztítása az egyes vizsgálatok előtt és után is, valamint segédkezhet a műtétek során is.

Laboratóriumi munkát is végez az asszisztens, amibe beletartozik, hogy méréseket végez az állatokon, bevizsgálja a levett mintákat.

Mindezek mellett az adminisztrációs feladatok is általában az állatorvosi asszisztens feladatai közé tartoznak, melyekbe beletartozik a számítógépes adatnyilvántartás vezetése, melynek feladata, hogy az állatok egészségügyi állapota nyomon követhető legyen az évek folyamán.

Az állatorvosi asszisztensi munka speciális jellegű, mivel végezhető rendelőben és terepen is.