Milyen gépeket használnak mélyépítés során?

Milyen gépeket használnak mélyépítés során?Az építőiparban (és szinte minden más területen is) a gépesítés segítségével növelni lehet a munkavégzés sebességét, hatékonyságát, valamint gyakran az elvégzett munka minőségét is. Mélyépítés esetén a munkagépeket általában az elvégzett munka alapján szokás csoportosítani.

Ha a munkavégzés sorrendje alapján haladunk, akkor az első feladat a földmunka, a földmunkagépekkel. A földmunkákat általában három nagy csoportba sorolhatjuk, a föld kitermelése, szállítása és a beépítése. A kitermelés kotrógépekkel történik. A kotrógép lehet olyan amely csak a kitermelést végzi, de léteznek olyanok is, melyek szállítást is tudnak végezni. Nagyobb távolságra viszont érdemes speciális szállítógépeket alkalmazni.

A földmunkákat az alapozási munkák követik. Mélyépítés során az alapozás sokkal komplexebb, nagyobb feladatokat jelent, mint pl. egy családi ház építése esetén. Mélyépítéshez általában cölöp és szádpalló alapok szükségesek, amihez cölöp lehajtó és kihúzó gépek szükségesek.

Az alapok elkészítése után a mélyépítés típusától függően van szükség speciális gépekre. Útépítés során az útburkolat előkészítését, kivitelezését végző gépekre van szükség. Vasútépítés során ágyazatrendező, ágyazatmegmunkáló gépekre van szükség. Földalatti munkák esetén speciális gépekkel végzik el a mélyépítési munkálatokat.