Miért fontos a hidratálás?

Miért fontos a hidratálás?A megfelelő bőrápolás nagyon fontos mind a szépség, mind az egészség szempontjából. Az egyik legfontosabb feladat, amivel mindenkinek foglalkoznia kell, a hidratálás. De miért fontos ez a folyamat?

Szervezetünk kiterjedésű szerve a bőr, a sejtek fontos alkotóeleme pedig a víz. A felszínén lévő hidrolipid réteg csak nagyon fiatal korban ideális, később az időjárás, az életmód, a táplálkozás befolyásolása miatt sérül, dehidratált lesz. A dehidratált bőr esztétikailag is hátrányos, ugyanis hámlik, feszül, kipirosodik, ráncosodik, de egészségügyi szempontból is kellemetlen, ugyanis kevésbé fog védeni a kórokozóktól, valamint az allergia előfordulási esélye is megnövekszik.

Ahhoz tehát, hogy ezeket a hátrányokat elkerüljük, hidratálásra van szükség.

Ahhoz, hogy a megfelelő hidratáló technikát tudjuk alkalmazni, több tényezőt is figyelembe kell venni. Először is az életkorra figyeljünk oda. Az életkor előrehaladtával a bőr elvékonyodik, nedvességmegtartó képessége jelentősen lecsökken.

A bőr típusát is vegyük figyelembe. Érzékeny bőr esetén válasszunk hipoallergén hidratáló krémeket, különösen arcbőr hidratálása során. Száraz bőr esetén használjunk olyan készítményeket, melyek hialuronsavat, glicerint tartalmaznak, ugyanis ezek erősítik a bőr védőrétegét. Zsíros bőrre alkalmazzunk olyan készítményeket, melyek nem tömítik el a pórusokat.