Különböző betegségek megállapítása a szemek alapján

Különböző betegségek megállapítása a szemek alapjánEgy nemrégiben közzétett tanulmány alapján az emberi szemekből lehet következtetni az egyén más egészségügyi problémájára is, tehát a szemek nem csak a látásban tudnak hasznosak lenni számunkra, hanem betegség megelőzésben is.

Azzal már korábbról tisztában lehetett lenni, hogy az öregedéssel járó egészségügyi problémák a szemekre is hatással vannak, többek között emiatt nem végeznek lézeres szemműtétet egy bizonyos kor felett (ez általában 65 év).

Az új tanulmány szerint a szemben található vérerekből következtetni lehet az agyban található vérerek állapotára, mivel a kettő hasonló állapotban van. Ez azért előnyös, mivel az agy kisebb vérerei nem minden esetben láthatók orvosi eszközökkel sem, így ezek állapotának felmérésére korábban nem nagyon volt lehetőség.

Az új felfedezésnek köszönhetően azt várják a kutatók, hogy előre meg lehet majd a szemek állapota alapján határozni az olyan egészségügyi problémák, mint pl. az agyvérzés vagy pl. az Alzheimer-kór kockázatát.

A szemek egészségéből egy másik betegségről is lehet következtetéseket levonni, ez pedig a cukorbetegség. Cukorbetegség esetén előfordulhat, hogy hatására a beteg látása is romlik. Ez fordítva is igaz, ha egy ember látása periodikusan változik (egyszer jó, aztán romlik, majd megint visszavált jóra), akkor lehetséges, hogy ez cukorbetegség miatt van, így érdemes elmenni kivizsgálásra, valamint különös figyelmet fordítani a problémára.