A gluténérzékenység problémája, jelei

A gluténérzékenység problémája, jeleiA glutén bizonyos gabonafélék egyik fehérje összetevője. A glutén tartalmú ételek, alapanyagok fogyasztása komoly problémákat válthat ki azokban, akik gluténérzékenyek. Az érzékenységet az okozza, hogy a szervezet nem képes feldolgozni, lebontani a bevitt glutént, ami ennek hatására kölcsönhatásba lép az immunrendszerrel. Azok, akik gluténra érzékenyek, gyakran a legkisebb mennyiségű glutén fogyasztása után is komoly problémáktól szenvednek, így oda kell figyelniük, hogy mit fogyasztanak. Szerencsére ma már a gluténmentes táplálkozás keretein belül szinte mindent meg lehet találni, gluténmentes kenyeret, de akár gluténmentes csokit is vásárolhatunk.

A gluténérzékenység jelei

A gluténérzékenység gyakran erőteljes tünetekkel jelentkezik, melyből következtetni lehet a problémára. Ilyenek pl. a hosszan tartó hasmenés, haspuffadás, a laktózérzékenység, az étvágytalanság és a korai fogromlás is. Ezek a tünetek azonban nem minden esetben jelentkeznek, vagy nem mindig erőteljesek, hanem helyettük enyhébb tünetek lépnek fel glutén fogyasztása esetén.

Ilyen tünetek pl. a vérszegénység, a vashiány, a migrénes fejfájás, a hajhullás, az izomfájdalom, izomgyengeség és a csontritkulás is.

A gluténérzékenység kezelése

A gluténérzékenységre nincs gyógymód, a tüneteket enyhíteni az gluténmentes diétával, a glutén fogyasztásának mellőzésével lehet. Szerencsére konkrétan lehet tudni, hogy a problémát a glutén fogyasztása okozza, így azokat az ételeket kell elhagyni, melyek glutént tartalmaznak. Amire oda kell figyelni, hogy sokaknál a glutén minimális fogyasztása is komoly problémákat jelent, így a fogyasztott ételek nyomokban sem tartalmazhatnak glutént.