Az élelmiszerek hatása egészségünkre

Az élelmiszerek hatása egészségünkreAz emberi szervezet egészségére egyik legnagyobb hatással az elfogyasztott élelmiszerek vannak. Ez azt jelenti, hogy amennyiben ételeink alapját egészséges élelmiszerek adják, akkor már csak az elkészítés módjára kell egy kicsit odafigyelnünk.

A legfontosabb élelmiszerek, melyek fogyasztására oda kell figyelni a következők: zöldségek, gyümölcsök, diófélék, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák, zsírszegény húsféleségek, feldolgozott élelmiszerek, cukros üdítők, telítetlen zsírsavakban gazdag ételek, omega-3 zsírsava tartalmazó élelmiszerek, só.

A zöldségfélék sajátossága, hogy kalóriaszegénye, viszont rengeteg vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy eltelítenek, de mégsem hizlalnak. A gyümölcsök hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, így tökéletes megoldást jelentenek diéta alatti nassolásra.

A húsok közül részesítsük előnyben a zsírszegény húsokat, ilyen pl. a csirke és a pulyka is. Minél zsírosabb egy hús, annál egészségtelenebb.

A gabonák elhagyása szinte lehetetlen, így törekedni kell arra, hogy minél egészségesebb gabonákat fogyasszunk. Ez az egészség teljes kiőrlésű gabonákat jelent. A teljes kiőrlésű liszt tartalmazza a gabona teljes ásvány- és tápanyagtartalmát, élettani szempontból fogyasztása éppen ezért fontos.

Nem szabad elfeledkezni a megfelelő mennyiségű víz fogyasztásáról sem. Általában napi 1,5-2 liter folyadékot ajánlott fogyasztani, ami lehetőség szerint szénsavmentes ásványvíz legyen. Ha erre nincs lehetőség, akkor jó megoldás lehet még a cukormentes, mesterséges anyagokat nem tartalmazó italok fogyasztása is.