Az egészséges klímahasználatról

Az egészséges klímahasználatrólManapság a klíma berendezések beszerelésénél, kiválasztásánál nem csak a klíma típusára, a helyiség adottságaira figyelnek oda az emberek, hanem arra is, hogy lehetőleg egészségesen tudják a berendezést használni. A legjobb típusok nem csak az allergéneket képesek eltávolítani a helyiségek légteréből, de a kórokozó vírusokat, baktériumokat is. Ahhoz, hogy ezeket hosszútávon is végezni tudja a klíma, szükség van rendszeres karbantartásra, a szűrők cseréjére. Ezt a tisztítást, karbantartást általában szakember végzi. Emiatt célszerű figyelni arra, hogy lehetőség szerint ne a forró nyári napokon akarjunk klímát tisztíttatni, mivel ilyenkor általában a klímaszerelő a nagyobb, klíma telepítési munkálatokkal van elfoglalva.

Amire figyeljünk még az egészségességet tekintve, hogy ne hűtsük le túlságosan a helyiséget. Ajánlott, hogy a belső tér hőmérséklete mindig legfeljebb 8 fokkal legyen hűvösebb, mint a külső hőmérséklet. Ennek az oka, hogy az emberi szervezet nem reagál jól a magas hőingadozásra, így kerülni kell annak kialakulását.

Szintén ügyeljünk arra, hogy olyan helyre helyezzük a klímát, hogy üres térbe fújja a levegőt. Kerüljük el azt, hogy közvetlenül ránk jöjjön a hideg levegő, mivel ettől könnyen meg lehet fázni, akkor is, ha amúgy nagyon meleg van mind a szabadban, mint a helyiség többi részén.

Ha van ilyen funkció a klímán, akkor válasszuk az alacsonyabb ventilátor-fordulatszámot, mivel ez is hatással van a megfázásra, fejfájás kialakulására.